Trending

Ecomail je naleštěný prd




 Ecomail je naleštěný prd. Tuto větu jsem napsal přede dvěma roky na fóru ExitShopu a sklidil jsem za ni kritiku.

To bylo ještě v době kdy ExitShop neměl API propojení s Ecomailem. Poté co se toto propojení realizovalo rozhodl jsem se dát Ecomailu druhou šanci a případně svůj názor korigovat.

Ecomail jsem testoval tři měsíce, protože v obchodních podmínkách se zavazujete k minimálně tříměsíčnímu placení. Samozřejmě jsem si předplatil tarif Marketer+, protože bez něj nemá API propojení smysl.

Rozesílací a transakční doménu jsem nastavil přesně podle požadavků Ecomailu, nastavení otestoval i v několika nezávislých aplikacích abych vyloučil zkreslení výsledků doručování.

Nejprve tedy to s čím jsem byl spokojený:

  • API propojení je jednoduché a funguje bezchybně.
  • veškeré automatizace jsou plně funkční
  • seznamy kontaktů se správně přenáší z ExitShopu do Ecomailu včetně informací o objednávkách
  • integrace XML feedu je fajn vychytávka

A tak bych mohl pokračovat, v tomto směru se Ecomail hodně zlepšil od roku 2020 kdy jsem ho naposledy testoval.
Dokonce už jsou funkční i merge tagy, které byly přede dvěma roky jen pro zlost.

Co mne ale hlavně zajímalo bylo to kolik lidí si e-mail přečetlo, tj. tzv. otevíratelnost e-mailů.

S tím se Ecomail příliš nechlubí a když už to někde v dotazech nebo na facebooku najdete, tak uvádí, že otevíratelnost je 12 - 15 % a že je výborný výsledek, protože seznam a google na kterých má e-mailovou adresu většina české a slovenské populace posílají newslettery do hromadné/promo pošty, kterou velká část adresátů vůbec neotvírá.

Testoval jsem na cca 5000 kontaktech ve dvou slovenských a dvou českých e-shopech.

Zajímavé bylo, že otevíratelnost SK kontaktů byla mezi 20-25%, kdežto na CZ kontaktech to bylo jen 10-13 %. vypozoroval jsem, že neotevřené e-maily jsou z velké většiny ze Seznamu. A protože na Slovensku Seznam není, tak logicky byla otevíratelnost vyšší. Zkoušel jsem různý styl emailů, od prostého textu, přes jednoduchý html až po newsletter s přímo vloženými produkty z XML feedu. s oslovením i bez oslovení. Na slovenských kontaktech byl vidět rozdíl, čím jednodušší e-mail byl, tím byla otevíratelnost vyšší, předpokládám, že to bylo tím, že maily nekončily v promo poště ale v Inboxu. V Česku se nic neměnilo, otevíratelnost byla stále mezi 10 a 13 %.

Nakonec jsem zjistil příčinu:

Ecomail rovnou v odeslaném emailu hlásí Seznamu, že se jedná o newsletter a Seznam je rovnou posílá do složky “Hromadné” . Není žádná šance jak to ovlivnit.

Takže co je platné, že má Ecomail pokročilou automatizaci, snadné vytváření kampaní a bůhví co ještě. V ČR, kde má cca 70 % obyvatel e-mailovou adresu u Seznamu dostane ty krásně vytvořené e-maily jen zlomek adresátů. V SK je to trochu lepší, ale pořád žádná sláva.

Když rozesílám newslettery svým vlastním postupem, který dlouhodobě vylepšuji, tak mám otevíratelnost 45-55 %. Vytvoření kampaně mně zabere zhruba hodinu, v Ecomailu jsem stejnou kampaň vytvořil za 10-15 minut.

Těch 45 minut rozdílu mi ale přinese na konverzích z kampaně navíc množství nových objednávek, které bohatě vyváží čas strávený s přípravou kampaně.

(originál článku je na mé pracovní webové prezentaci  pod názvem Ecomail - používat či nepoužívat?)


Okomentovat

Novější Starší