Trending

Jak nastavit DMARC aby byl Google spokojený

Domain-based Message Authentication, Reporting and Conformance (DMARC) je systém pro validaci e-mailových zpráv, který umožňuje detekovat a předcházet podvrženým e-mailům (například s falešným odesílatelem). Umožňuje správci internetové domény definovat podmínky, jak ověřit regulérního odesílatele e-mailů za pomoci DKIM a SPF a jak se má příjemce vypořádat s jejich selháním. 

Doposud byl DMARC pouze doporučovaný a když tento záznam nebyl na doméně nastavený, tak zpráva dostala v antispamových filterch nějaké minusové body, ale většinou byla doručena.

Od 1. února 2024 se Google (a taky Yahoo) rozhodl, že bude DMARC vyžadovat a e-maily z domén, které nebudou mít nastavený DMARC záznam nebude doručovat na adresy @gmail.com ani na e-mailové schránky používající Google Workspace.

Je tedy třeba ověřit, zda doména používaná k posílání e-mailů má správně nastavený DMARC záznam. To můžete udělat například v nástroji MXtoolbox .

Když DMARC není nastavený nebo je nastavený špatně je třeba ho nastavit u registrátora domény v nastavení DNS:

Typ: TXT
Název (hostname): _dmarc
Hodnota: v=DMARC1; p=none; sp=none; adkim=r; aspf=r; fo=1; rua=mailto:vas@email.cz; ruf=mailto:vas@email.cz; rf=afrf; pct=100; ri=86400

takto to vypadá u Wedosu:


Pro rozesílku na Gmail emailové adresy v tuto chvíli postačí p nastavený na hodnotu none (hodnota záznamu bude vypadat následovně: v=dmarc1; p=none). Samozřejmě si ale můžete jednotlivé parametry nastavit dle vašich potřeb možností nastavení DMARC záznamu je velké množství, stačí do google zadat hledání "DMARC hodnoty" a najdete spoustu článků, které se tím zabývají."

Okomentovat

Novější Starší