Trending

První krůčky – Polopatický návod, jak v ExitShopu funguje Skladový systém – jak dostat zboží do prodeje

Tento článek napsal 24.3.2020 Radek Kilevník na blog ExitShopu. Informace v něm obsažené jsou stále aktuální. Publikováno s laskavým svolením autora. 

Když poprvé přijdete do ExitShopu, musíte se utkat s paralýzou, kterou ve vás vyvolá zdánlivě složitý princip, na němž se u nás dávají do prodeje produkty. Ale ono to složitě jen působí, jakmile se do toho principu ponoříte, zjistíte, že má hodně do sebe a je dělaný s důrazem na několik principů, které za nějaký čas oceníte a které v jiných systémech pro provoz eshopu chybí a nutí vás stěhovat se k nám (9 z 10ti našich nových klientů jsou lidé, jenž se stěhují z eshopových systémů, které jsou jim již těsné).

Ty principy, na kterých lpíme, jsou:

  • Správa celého podnikání z jedné administrace – bez ohledu na prodejní platformu, jazyky, měny a státy, kam dodáváte zboží.
  • Posedlost automatizací – automatizujeme naprosto vše, i věci, které zdánlivě nešly přehodit na autopilota, jsme automatizovali a máme radost, kolik času a peněz nyní po těch letech této usilovné práce šetříme.

Ale dost bylo řečí 🙂 jeden obrázek prý řekne víc než 1000 slov a tak jsem tady pro vás jeden takový stvořil:


Pojďme si obrázek rozebrat.

Střed obrázku: srdce naší administrace je Sklad, od toho se vše odvíjí. Do Skladu zavádíme takzvané Mateřské produkty, zkráceně Matky. Matka je v podstatě zboží a to její kouzlo spočívá v tom, že obsluhujete potom jednu Matku, i když tu konkrétní věc prodáváte třeba na 20ti eshopech. Matka obsahuje všechny informace, které potřebujete, včetně všech informací o zboží. Ať už je zboží fyzické nebo virtuální.

Levá strana obrázku: zboží do skladu, tedy tvorbu matek, umíme několika způsoby (bublina vlevo nahoře) a to importy od dodavatele (API, XML, CSV, EXEL atp) nebo ručně (prostě tam máme tlačítko přidat matku a vy si vyplníte všechny údaje sami, ručně). Bublina vlevo dole znázorňuje, jak funguje cenotvorba. Umíme to importem od dodavatele, koeficientem, což znamená že vezmeme nákupku a něčím jí násobíme anebo i ručně. Prostě si do matky prodejní cenu napíšete a je to.

Pravá strana obrázku: toto je ta část, kdy si řeknete, jak super tento princip je. Protože matku můžete prodávat na našich integrovaných jednostránkových a jednoproduktových eshopech i na našich integrovaných klasických eshopech. Ale máme také můstky pro Prestashop, Shoptet a mnoho dalších. V praxi to znamená, že máte eshop třeba na Shoptetu (dává to smysl, v líbivých šablonách eshopů jsou dál než my) a používáte je jako takovou výkladní skříň, ale vše se odehrává v naší administraci. Zároveň ale zboží prodáváte přes naše eshopy do Polska, Maďarska, nebo prostě kamkoliv chcete (u nás za jeden nájem, nemáme omezení. Energii a peníze od klientů, co dávají jiní do tvorby monstrózních systémů na příplatkové moduly a rozšíření, jsme my raději věnovali do věcí, které nám všem pomáhají lépe prodávat zboží).

Shrnu to:

  1. vytvořte si ve Skladu matku (v první fázi stačí název, další informace můžete vkládat později a do všech produktů na eshopech se propíšou)
  2. u matky klikněte na párovat (lze to dělat po jednom a nebo hromadně)
  3. vyberte eshop kam chcete zboží dávat a stiskněte OK 🙂
  4. do eshopu se vám zboží uloží jako neaktivní. Jděte do eshopu, dejte produktu kategorii a aktivujte ho. (pokud máte jednotné stromy kategorií, tak toto vše lze také automatizovat, ale to je na delší povídání

Okomentovat

Novější Starší