Trending

Solární ohřev vířivky

 



Už v zimě ještě před začátkem zdražování elektřiny jsem vymýšlel jak ohřívat vířivku sluníčkem, protože účet za elektřinu za poslední dva roky byl o cca 10 000 Kč vyšší než když jsme vířivku neměli.


Nejprve jsem chtěl ohřev napojit na stávající čerpadlo vířivky, prodloužit přípojné hadice agregátu a do jedné udělat odbočku. 

Když ale o ohřev projevil zájem i kamarád, který měl vířivku ještě v záruce takže nemohl zasahovat do její konstrukce musel jsem to vymyslet jinak.

Základem jsou dva plastové vodní solární kolektory od firmy Intex



Byly nejlevnější a nechtěl jsem investovat moc peněz když jsem nevěděl, zda to bude fungovat. Až tyto plastové pytle doslouží koupím nějaký bytelnější ohřev, protože výsledek předčil očekávání a ohřívání sluníčkem funguje perfektně.

Napadlo mne, že by mohl posloužit i plechový radiátor natřený na černo.

Ke kolektorům je nutné dokoupit propojovací hadici, prodávají ji v metráži v hobbymarketech a dvě hadicové rychlospojky:

Je třeba vybrat takové aby šly co nejtěsněji zastrčit do hadice přiložené jako příslušenství ke kolektoru. Protože spojka je primárně určená k našroubování a má vnitřní závit, vnější průměr se u různých výrobců liší (třeba Gardena je moc velká). Já jsem ty správné koupil v Hornbachu.

Dále potřebujeme čerpadlo a solární panel, který bude dodávat elektřinu pro pohon čerpadla. Solární panel vyřeší i automatizaci, když nesvítí sluníčko, voda necirkuluje a neochlazuje se ve vodních kolektorech.

Čerpadlo, které jsem použil je primárně určeno k vodním jezírkům, může běžet trvale, přečerpá 900 l/hod a má výtlak až 5 m (já mám kolektory ležet na zemi, ale kamarád je bude dávat na střechu nad vířivkou)



Do každé hadice dodané s vodními panely jsem zalepil z jedné strany hadicovou rychlospojku:


oba panely propojil dokoupeným kusem hadice:



Vodu nasávám čerpadlem ze spodu vířivky, tam kde je vypouštěcí otvor:



Hadici kterou přitéká do vířivky teplá voda mám volně položenou přes okraj vířivky. Není to ideální řešení, už jednou vypadla a celá vířivky vytekla. Musím ještě vymyslet, jak hadici připevnit.






Původně jsem pod vodní panely udělal podstavec z palet na které jsem položil polystyrén aby se od spoda voda neochlazovala. Bylo to mohutné a ošklivé. Navíc jsem zjistil, že během roku je třeba panely po zahradě posouvat, aby na ně svítilo sluníčko co nejdříve ráno.
Teď mám vodní panely volně položené na trávě jen na polystyrenu. (Ten flek na jednom z nich je záplata, podařilo se mně ho při manipulaci propíchnout o angrešt.)




Elektrické solární panely používám dva, paralelně propojené, jeden je otočený na východ, druhý na jihozápad. Je dobré je nainstalovat tak, aby dříve svítilo slunce na panely vodní a teprve za chvilku na ty elektrické.



 







 



Okomentovat

Novější Starší